4. TSPB Kongresi: İslami Finans Sektörünün Dönüşümü
Dini sebeplerle dünya nüfusunun yüzde 6’sı bankacılık sistemi dışında kaldı
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin öncülüğünde 19-20 kasım tarihlerinde dördüncü Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Kongresi gerçekleşti.İstanbul Wyndham Grand Levent Oteli’nde iki gün süren Kongre’ye dünyadan ve Türkiye’den birçok uzman ve konuşmacı katılırken Kongre’yi altı binden fazla kişi izledi. Teması Dönüşüm olan Kongre’nin amacı dönüşüm çağının fırsatlarına dikkat çekmekti. bu bağlamda 3 ana tema üzerinde 28 panel 30 eğitim gerçekleştirildi. Bu üç ana tema ise
‘İnsanın Dönüşümü, Şirketler- Sektörlerin Dönüşümü, Finansal Mimarinin Dönüşümü‘ oldu.
Kongre’de en dikkat çeken panellerinden biri ise Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin sponsorluğunda gerçekleşen ‘Dijital Çağda İslami Finans Sektörünün Dönüşümü: Fırsatlar ve Riskler’ idi. Moderatörlüğünü BDDK Uygulama Üçüncü Daire Başkanı Ömer Çelik’in yaptığı panelde; Acreditus Kurucusu ve Genel Müdürü Khalid Howladar, İslam Kalkınma Bankası Kıdemli Teknik Uzman ve Başkan Yardımcısı Danışmanı Fatih Kazan ile IFIN Kurucusu ve IFAAS’ın CEO’su Mohammad Farrukh Raza konuşmacı oldu.
Panelde ise Finansal teknoloji (fintek) geleneksel finansal kurumlar için bir dönüşüm fırsatı mı yoksa bir tehdit midir? Finans sektörü teknolojik yenilikleri benimserken İslami bankalara özgü riskler, fırsatlar ve zorluklar var mıdır? gibi sorulara yanıt aranırken paneldeki konuşmacılar dünya nüfusunun yüzde 6’sının dini sebeplerden dolayı banka sisteminin dışında kaldığına dikkat çekti.
Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin son oturumunda ise “Türkiye’nin Dönüşümünün Politika Yapıcıları” paneli gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İstanbul’un finans merkezi projesinin Türkiye’nin en değerli projesi olduğunu vurguladı.
Kaynak: Katılım Finans