Alpaslan Yavuz Katılım Bülteni İçin Yazdı: ABD Yazılım Sektörü Finansmanı ve Türkiye

ABD Yazılım Sektörü Finansmanı ve Türkiye

Bilişim teknolojileri modern anlamda ilk 1940’lı yıllarda ENIAC isimli ilk bilgisayarın gelişmesi ile başlayıp ticari alanda ABD’ de ilk ticari amaçla kullanılan  UNIVAC kullanılması ile devam etmiştir. Günümüz dünyasında kullanılan yazılım teknolojilerinin ilki olarak ise ileri düzey yazılım dili olarak Fortran kullanılmaya başlamıştır.

Bugün ise ABD 2020 verilerine göre dünya çapında 560 milyar dolarlık yazılım sektörünün %53 nü elinde tutarak 3 milyon kişiye istihdam %2,3 sağlayarak 37 milyar dolarlık teknolojik ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu teknolojik ekosistem oluşumunun mali yapısı incelendiğinde girişim sermayesi ve risk sermayesi önemli bir yer tutmaktadır. Girişim sermayesi ilk olarak 1946 yılında Amerika’da bir teknoloji şirketine yapılan yatırımla ortaya çıkmıştır. Temelde girişim sahibi Kobilerin yaşadığı finansal zorlukları aşmak amacıyla emek-sermaye ortaklılığıyla çalışılmasıdır. Risk sermayesi ise daha çok yeni ve kritik teknolojiler geliştirmek isteyen Kobilere küçük işleteme iken yatırım yaparak geliştirilen teknolojik yeniliğe bağlı Kobi’nin mali değerinin artmasıyla yatırımda kara geçilmesidir. Bugün Silikon Vadisinde binin üzerinde küresel şirket yer alırken binlerce genç star-up girişimi yer almaktadır.

Türkiye’de 1900’lü yıllarda kurulması gündeme gelmeye başlayan teknoloji bölgeleri 2001 yılında kanunlaşarak hayata geçmiştir. Bugün ise Türkiye’ de faaliyette bulunan 88 ayrı teknopark ile 6818 firma ve 71000 e yakın çalışan % 0,5 istihdam oranı ile 6,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Teknoparklarda faaliyet gösteren firmalar genel itibariyle öz sermaye ile faaliyet göstermektedirler ancak son yıllarda girişim sermayesi oluşturmak amacıyla Bilişim Vadisinde Vakıf Katılım ve Albaraka ortaklığında 100 milyon liralık fon desteği verilmiştir.

Türkiye yakın coğrafya ve benzer durumdaki ülkelere göre rekabetçi iş gücü ve düşük yatırım maliyet ile öne çıkarken yabancı dil teknik yeterlilik dezavantaj olarak girişim ekosisteminin etkilemektedir. Güçlü bir BT ekosistemi oluşumu için yeniden tasarlanmış yabancı dil eğitimi ile birlikte trend ekonomilerden olan dijital içerik, e-ticaret ve dijital dönüşüm gibi alanlara odaklanılması ve kamu kurumlarının desteği yanında özel sektörde de dijitalleşme ve emek- sermaye ortaklığı ( mudarebe) yasal alt yapı ile desteklenen ve bir kültür olarak geliştirilebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir