Dijital Trend Nereye Gidiyor?
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dijital dönüşüm sürecini kaçırmak veya ikinci plana atmak, bir ülkenin yapabileceği en büyük hata olacaktır
Hayatımızdaki yerini her geçen gün daha da sağlamlaştıran dijital teknolojiler, birçok yeni iş fırsatı ve mesleği de ortaya çıkarmaktadır. Elektronik ticaretin her yıl ciddi oranda büyümesi, akıllı telefon ve mobil uygulamaların kullanımının hızla artması, eğitimlerin dijital platformlar üzerinden etkileşimli olarak yapılabilmesi, yapay zekâ, büyük veri, veri madenciliği ve giyilebilir teknolojiler gibi büyük gelişmeler gündeme gelmektedir. Bunların her biri kendi içerisinde farklı iş kolları ve fırsatları meydana getirmekte ve böylelikle kendiliğinden büyük ölçekli bakir pazarlar oluşmaktadır. Teknolojik gelişmeler sayesinde üretilen ürün ve hizmetler; birçok insana ve şirkete çok daha ucuz, hızlı ve efektif şekilde ulaşabilmektedir.
İş Yapma Şekillerimiz Değişiyor
Yeni teknolojik gelişmeler yepyeni alanları da beraberinde getirmektedir. Hepimizin az çok duyduğu blokzincir teknolojisi üzerine geliştirilen kripto paralar, tüm dünyada büyük ilgi uyandırmıştır. Blokzincir teknolojisinin getirdiği avantajlar finans, sağlık, bilim ve sanayi gibi farklı sektörlerde hayatımızı kolaylaştırmakta ve iş yapma şekillerimizi değiştirmektedir. Bu gelişmelerin çok hızlı olması da bunların insan hayatına adaptasyon sürecini bir miktar aksatmaktadır.
Dijitalleşme ile Ticaret Kolaylaştı
İnternet teknolojisinin ve erişiminin 2020 yılında dünya genelinde 4 milyar insana ulaşacağının öngörülmesi sonucunda oluşturulan global e-ticaret siteleri de çok önemli bir iş fırsatı olmaktadır. Bu sayede küçük bir kasabada, bir atölyede üretilen mal ya da hizmet tüm dünyaya satılabilmekte, alıcıları ile buluşabilmektedir. Buna ek olarak nihai tüketiciler de sahip oldukları ürünleri elektronik ortamda kolaylıkla satabilmektedir. Ayrıca kamu kurumları da birçok hizmeti, dijital ortamda vatandaşlarına sunmaktadır. Bu sayede hem üretici hem de nihai tüketici dijital dönüşümden kazanım sağlamıştır. Şahısların ya da şirketlerin üretmiş oldukları tüm ürün ve hizmetleri doğrudan tüketiciye veya iş ortaklarına ulaştırabildikleri bu platformlar, dijital dönemde her geçen gün daha da büyük bir pazara sahip olacaktır.
Dijitalleşme Endüstri 4.0’la Çağ Atlıyor
Bir başka örnek ise Endüstri 4.0 dönüşüm sürecinin dijital bir evrim olmasıdır. Bu dönüşümün; yaşadığımız dünyada internet teknolojilerinin ve bilişim ürünlerinin üretim süreçlerinde yoğun biçimde kullanılması sonucunda firmalara, üretimde verimlilik, düşük maliyetler ve kârlılık gibi çok önemli katkıları olmaktadır. Bu sayede birbiriyle haberleşen, sensörlerle ortamı algılayabilen ve veri analizi yaparak ihtiyaçları fark edebilen robotlarla üretimi devralıp daha kaliteli, daha ucuz, daha hızlı ve daha az israf yapan akıllı fabrikalar insanlığa hizmet verebilmektedir. Endüstri 4.0 sonrasında ortaya çıkan en etkileyici fırsat ise “karanlık fabrikalar” olarak bilinen ve aktif olarak üretim gerçekleştiren fabrikalarda kullanılan bir otomasyon metodudur. Karanlık fabrikaların öne çıkan en önemli özelliği üretimin tamamen insansız olacak şekilde sağlanmasıdır.
Resmî Süreçler Dijitalleşiyor
Türkiye de dijital dönüşümü sağlayabilen ülkeler arasındadır. Özellikle sağlık bilgi sistemleri dijital ortamda sunulmakta, vergi ve muhasebe sistemlerinde de dijital teknolojiler kullanılmaktadır. Böylelikle E-Fatura, Kayıtlı Elektronik Posta, E-Tebligat, E-Haciz ve E-Nabız gibi büyük projelere destek veren büyük bir ekosistem oluşmaktadır. Bu da ülkemizde birçok yeni iş alanının oluşmasını beraberinde getirmektedir.
Dijitalleşme Daha Fazla Desteklenmeli
Yeni mezun gençlerin ve firmaların dijital alanda yapacakları yatırım ve girişimlerin gerek devlet tarafından desteklenmesi gerekse kamu ve özel sektör tarafında bu ürün ve hizmetlerin kullanılması, ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayabilecektir. Ancak ülkemizin geleceğini kurtarabilecek ve büyük ticari kazançlar sağlayabilecek bu alanda yeterli yatırım ve girişimin olmadığı gözlemlenmektedir. Büyük şehirlerimizin dışında kalan şehirlerde kurumsal firmalar ve kamu kurumları haricinde dijitalleşmenin çok yavaş olması, ayrıca dijitalleşmenin maliyet ve kullanım zorluğu gibi dezavantajları; bu alandaki çalışmalara ağırlık verilmesi konusunda temel engelleri teşkil etmektedir. Dijital dönüşüm trendini yakalayan yabancı şirketler, çok kısa sürede milyarlarca dolarlık servet kazanmışlardır. Ülkemizde de bu ivmeyi yakalayacak yetenekte ve olgunlukta yetişmiş insan gücü mevcut olup bu alanlarda desteklenmeleri ülkemizin geleceği için çok büyük önem arz etmektedir. Dijital dönüşüm sürecini kaçırmak, bunu reddetmek, görmezden gelmek veya ikinci plana atmak, bir ülkenin yapabileceği en büyük hata olacaktır.
Yeni mezun gençlerin ve firmaların dijital alanda yapacakları yatırım ve girişimlerin desteklenmesi ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayabilecektir
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]