Doç. Dr. Yusuf Dinç: “Gelecekte Faize Yer Yok”
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Doç. Dr. Yusuf Dinç, “Dünyada özellikle batıda faizin neredeyse yeri kalmadı. Ortaklık modelini merkeze çekmek lazım” dedi
2008’de küresel finans krizinin ardından katılım finans modeline yönelen ilgi gün geçtikçe büyüyor. Risk paylaşımını esas alan katılım finans, bütün dünyada yükselen trend olarak dikkat çekiyor. Ancak Türkiye’de bu farkındalık hala tam olarak oluşmuş değil. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, bu alanda farkındalığı arttırmak için önemli bir çalışma yapıyor. Çalışmayı yapan Merkez’in Müdürü Doç. Dr. Yusuf Dinç, “Dünyada özellikle batıda faizin neredeyse yeri kalmadı. Ortaklık modelini merkeze çekmek lazım” dedi.
Katılım finans sisteminin sunduğu hizmetin dünyada yükselen bir değer olduğunu belirten Dinç, “Dünyada özellikle batıda faizin neredeyse yeri kalmadı. Ortaklık modelini merkeze çekmek lazım” dedi.
Dayanışma temelli iktisadi bir model önerdiklerini söyleyen Dinç, İslam ekonomisinin risk transferi, risk ticareti anlamındaki bir finansal model yerine, risk paylaşımı temelinde bir finansal, model ortaya koyduğunu söyledi. Dinç, “Bugün sadece katılım bankacılığı anlaşılıyor olmasını bir kusur olarak görüyorum. Normalde piyasadaki vadeli satışlar, risk sermayesi, girişim sermayesi, pay piyasası, bunlar hep İslami finansın konusu olan unsurlar. Katılım finansının dünyadaki evrensel ismi İslami finans. Türkiye’de katılım bankaları peşin alım vadeli satım anlamına gelen murabaha ağırlıklı bir finansman modeli uyguluyor” dedi.
Dinç, sektörde murabaha olarak bilinen peşin alım vadeli satım yönteminin daha çok kullanıldığını anlattı. “Ortaklık modelini merkeze çekmek lazım” diyen Dinç, şunları kaydetti: “Çok kısa süreli mesela bir saatlik ortaklıklar da kurabiliriz. Hatta dünya bu kadar hızlanırken, faizin modelde yerinin kalmayacağını düşünüyorum.