E-Ticaret Pazaryeri b4mar 1,8 milyon TL Yatırım Aldı
E-Ticaret Pazaryeri b4mar 1,8 milyon TL Yatırım Aldı
Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy tarafından kurulan ve girişimlerin ticarileşme ve yatırım alma süreçlerini dijitalleştiren platform olan in4startups son aldığı 2.tur yatırımın ardından girişim stüdyosuna dönüşümünü başlamıştı. Girişim stüdyosu dönüşümüyle birlikte kendi içinden de yeni girişimler çıkarma hedefiyle çalışmalar başlatılmıştı. Bu çalışmaların ilki e-ticaret pazaryeri projesi oldu. İn4startups kurucuları Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy yine fikir seviyesindeyken bir girişime yatırım bulma başarısını gösterdi. Açıklanan rakamlara göre b4mar fikir seviyesindeyken 15 Milyon TL değerleme üzerinden %12 hisse karşılığında 1,8 Milyon TL yatırım aldı. Yatırımı ise in4startups’ın yatırımcı havuzunda yer alan sanayici iş insanı Melih Sınırcı yaptı.
B4mar ‘ın Farkı Nedir?
E-pazaryeri piyasası bilindiği gibi dev “decacorn” oyuncuların yer aldığı ve kıyasıya rekabet edilen bir Pazar. Bu nedenle b4mar’ın daha niş ve net bir oyun stratejisi var.
Platformun tüketicilere sağlayacağı en önemli avantaj uygun fiyat. B4mar tüketicilere dakikalar içerisinde ürün gönderimi vaadinde bulunmuyor. Çünkü böyle bir vaadin yüksek maliyeti diğer pazaryerlerinde bir şekilde fiyatlara ve tüketicilere yansıtılıyor. B4mar yakın zamanda referanslı satışı da hayata geçirecek. Böylelikle müşteri olmasına referans olduğunuz kişilerin satışlarından da özel indirimler ve ücretsiz ürünler kazanma şansına sahip olabileceksiniz.
Mağaza sahipleri tedarikçiler için ise ürünleri daha uygun fiyata sunabilmeleri için sunduğu avantajlar olacak. Mevcut pazaryerlerinde aynı markadan yüzlerce satıcı aynı ürünü satmaya çalışırken öne çıkmak için ödedikleri yüksek pazaryeri komisyonlarına ek olarak ciddi reklam bedelleri ödemek zorunda kalıyorlar. Bunun doğal sonucu olarak ürün fiyatlarına bu ekstra maliyetlerini yansıtarak tüketiciye daha pahalı ürün sunmak zorunda kalıyorlar. Her markadan sadece bir satıcının olabileceği b4mar’da ise satıcıların mümkün olduğunda üretici olması ya da üreticiden “exclusive” haklarla ürün tedarik edebilmesi isteniyor. Böylece aracısız bir şekilde üretici fiyatlarına erişebilmesi hedefleniyor. Böylece mağaza sahibi hem daha düşük pazaryeri komisyonu öderken hem de kendi markalarında tek satıcı olmanın getirdiği ölçek ekonomisi kaynaklı satış kolaylığından dolayı karlılık sorunu ortadan kalktığı için tüketicilere daha cazip fiyatlar sunabiliyorlar. Bu nedenle mağaza açacak tedarik seçimi büyük bir titizlikle yapılıyor. Ve daha iyi tedarikçilere erişilebilmesi için başlangıçta çok daha az ama ülke çapında saygın dev üreticilerle anlaşıldı.
Büyük Hedef: Anadolu’nun Kapılarını E-ticarete Açmak
Anadolu’da birçok üretici satışlarını arttırmak için ya ulusal market zincirlerine ürün tedarik etmek istiyor ya da mevcut bilinen e-ticaret pazaryerlerinde satıcı olmak istiyor. Fakat ulusal market zincirlerinde satış yapabilen marka sayısı çok az olduğu için birçok üretici çareyi e-ticaret pazaryerlerinde satış yapmak olarak görüyor. Fakat piyasada adı duyulmuş pazaryerlerinde satış yapmak oldukça maliyetli. Birinci maliyet sebebi komisyon oranlarının %30’lara kadar varmış olması. Ayrıca aynı ürünü satan binlerce satıcı olduğu için birbirleri arasındaki yarıştan dolayı büyük bir yarış var. Üstelik sadece düşük fiyat vermeniz yeterli değil öne çıkmak için pazaryerlerine içeride uyguladıkları öne çıkarma reklamlarından satın almak zorundasınız. Bu nedenle Anadolu’da e-ticarete atılmak isteyen birçok üretici ciddi bir maliyet sorunuyla karşı karşıya kalıyor.
B4mar’da ise Anadolu’daki üreticiler için büyük bir avantaj sağlanıyor. Her üründe her markadan bir satıcının olacağı şekilde tedarikçi mağaza açma stratejisi uygulanıyor. Ve öncelik markanın üreticisine veya “exclusive” satış haklarına sahip firmalara tanınıyor. Ayrıca komisyon oranları da diğer pazaryerlerine kıyasla oldukça makul seviyelerde.
B4mar’ın Global Hedefleri ve 2.Yatırım Turu
b4mar’ın globalleşme hedefinde birçok ülke için planlamalara ve ön temaslara başlandı.
Bunlardan birincisi Suudi Arabistan. Özellikle Türk gıda ve tekstil ürünlerinin Suudi Arabistan’a , Suudi petrol türevli perakende ürünlerin de Türkiye’ye satışının kolaylaştırılması için hem Türk hem Suudi resmi makamların desteğiyle özel işbirlikleri geliştirilmek isteniyor. Bununla birlikte ödeme sistemlerinde katılım bankacılığının dijital ürün ve ödeme sistemlerinin merkeze alınması hedefleniyor.
Bir diğer ülke ise Almanya. Özellikle gurbetçi Türk vatandaşlarının iki ülke arasındaki alışverişlerini katalizör güç olarak kullanarak Almanya merkezli Avrupa ülkelerine genişleme planı yapılıyor. Türki Cumhuriyetler için Özbekistan merkez üs olarak düşünülürken koşer sertifikalı ürünlerin satışında yer almak için İsrail ana ülke olarak düşünülüyor. Kafkaslara açılım için ise Gürcistan’ın merkez ülke olması hedefleniyor.
Global stratejinin en önemli ayaklarından birisi de sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalar. B4mar kuruluşu itibariyle Birleşmiş Milletler Küresel kalkınma hedefleriyle uyumlu bir çalışma planı hedefliyor. Önümüzdeki aylarda kendi sürdürülebilirlik manifestosunu yayınlayarak. Bu alandaki çalışma planını ortaya koyacak.
b4mar yakın zamanda 2.yatırım turuna çıkmayı hedefliyor. Öngörülen tarih ise temmuz ayı. 2.yatırım turunda yatırımcı profili olarak ister bireysel ister kurumsal yatırımcı olsun geleneksel perakendecilik, pazaryeri yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, uluslararası ticaret alanında deneyimli yatırımcılardan stratejik yatırım almayı hedefliyor.
İn4startups Girişim Stüdyosu Nasıl İşliyor?
Girişim Stüdyosu hizmetleri kapsamında In4startups girişimcilik ekosisteminde sahip olduğu birikim ve networküyle kısa sürede başarı kazanabilecek startupları bünyesinde kurup spin-off ediyor. Temel amaç ise startup’ların en kısa sürede, minimum maliyetler kurulması ve hızla ticarileşip yatırım turlarını seri bir şekilde gerçekleştirmesi.
Bu nedenle henüz fikir seviyesindeyken startup’ın kurulumu için havuzunda yer alan startuplara, yatırımcılara ve kurum firmalara ortaklık ve işbirliği teklifi götürüyor. Buna göre startup’da yer alacak tarafların hisse oranları ve katkıları belirleniyor veya işbirliği yapılacaksa gelir ortaklığı oranları ve modeli veya hizmet alınacaksa yıllık hizmet bedelleri belirleniyor. Amaç startup’ı fikir seviyesinden düzenli fatura kesen bir işletmeye çok kısa süre içerisinde getirmek. Bu nedenle ikinci veya üçüncü yatırım turuna kadar operasyonlar alanında uzman kuruluşlara “outsource” ediliyor. Nihai hedef ise girişimin yönetimini profesyonelleştirip 4 veya 5 yatırım turundan sonra “exit” etmek. Yatırım turu planlaması ise yatırımcıların kazançlarını en yüksek çarpanla realize edebilmeleri için her yatırım turunda yatırımcıların kısmen veya tamamen hisse satışlarına imkan verecek şekilde yapılıyor.