Göktaş: Türkiye’nin ‘Milli Altın Bankası’ Olmayı Hedefliyoruz

“Katılım bankacılığının dengeli ve sürdürülebilir büyümesi göz önünde bulundurulduğunda ekonomiye olumlu etkisi dikkat çekmektedir”

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş 2018 yılından itibaren Türkiye ekonomisini de etkileyen hareketlilikleri göz önünde bulundurarak katılım bankacılığı ve İslami finansa dair değerlendirmelerini paylaştı. Global anlamda etkisi süren dalgalanmalar sürecinde Türkiye’nin atmış olduğu adımların 2023 vizyonu açısından büyük bir önemi olduğunu vurguladı.

2018 yılında yaşanan global krizin dünya çapındaki etkilesini değerlendiren Göktaş, “Türkiye özellikle bir de kur atağının hedefinde yer aldı. Bütün bu olumsuzluklara karşı Hükümetimizin aldığı önlemler ve dayanışma ruhu içinde bu süreci başarı ile atlatmayı başardık. Özellikle 2019’un ikinci çeyreğinden itibaren dengelenme yönünde olumlu sonuçlar görülmeye başlandı. Bu süreç hâlâ gelişerek devam ediyor ve 2020 yılında da bu tablo içinde ilerleyeceğimizi öngörüyoruz. Yapılan yatırımlar, uygulanan teşvikler, özellikle savunma sanayi, enerji sektörü ve ihracatta atılan adımlarla 2023 yılında çok farklı bir Türkiye göreceğimize inanıyoruz. Vakıf Katılım olarak Türkiye’nin 2023 vizyonuna sonuna kadar güveniyor ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Göktaş, Gözlem ve Temennilerini Dile Getirdi

Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda İslami Finans Merkezi olma hedefine yönelik “Amacımız sadece kendimizi değil, sektörümüzü de büyütmek.” dedi. “Ülkemizde katılım bankacılığının bilinirliğini artırma ve daha fazla kişiyi sistemle tanıştırma noktasında kayda değer çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz, katılım bankalarının halihazırda yüzde 6’lar seviyesinde seyreden pazar payını, yüzde 15’lere yükseltmek. Türkiye, İslami finans merkezi olma yolunda ciddi bir birikime ve potansiyele sahip. Ülkemiz katılım bankalarının çizdiği grafik de bu potansiyeli ortaya koyuyor. Bu kapsamda katılım bankaları olarak Türkiye’nin, finans merkezi haline gelmesi noktasında üzerimize düşen tüm görevleri yapmaya hazırız.”

Temel Hedef; Tabana Yayılarak İlkeli Bankacılık Hizmeti Sunmak

“Temel önceliğimiz; tabana yayılarak, Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun ilkeli bankacılığı kamunun gücüyle tüm Türkiye ile buluşturmak. Bunu her geçen gün genişlettiğimiz şube ağımızın yanı sıra büyük önem verdiğimiz ve kaynak ayırdığımız dijital kanallarımız üzerinden de gerçekleştirmek üzere çalışıyoruz. Özellikle ülkemize katma değeri yüksek olan teknoloji ve yazılım girişimlerine, enerji şirketlerine, ithal ikamesine katkıda bulunacak şekilde yerli üretim yapan şirketlere, ihracat yapan şirketlere finansman desteğinde bulunuyoruz. Önümüzdeki beş yılda da -KOBİ’ler başta olmak üzere- bu stratejik sektörlerde çok boyutlu bir finansal çözüm ortağı olarak pazar payımızı büyütme hedefimiz var.”

“Vakıf Katılım Olarak Önemli Projelerde Yer Almaktan Mutluluk Duyacağız”

“Daha önce de bahsettiğimiz gibi 2023 yılı siyasi, ekonomik, teknolojik, enerji vb. alanda pek çok açıdan Türkiye’nin konuşulacağı bir yıl olacak. Yapılan yatırımlar ve atılan adımlarla ülkemiz 2023 yılında sadece bölgesinin değil dünyanın pek çok noktasının önemli bir aktörü olacak. Özellikle enerji ve savunma sanayinde atılan adımlar sonucunda önümüzdeki günlerin çok farklı gelişmelere sahne olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’yi bu denli önemli gelişmeler beklerken elbette ekonominin önemli aktörleri olan ve bu sektörün gelişen gücü katılım bankalarını önemli görevler bekliyor. Bu noktada Vakıf Katılım olarak ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacak tüm önemli projelerde -katılım bankacılığı prensipleri ile- yer almaktan büyük mutluluk duyacağız.”

“2023 vizyonu içinde özellikle finans sektörü bazında önemli bir aktör olma gibi bir hedefimiz de bulunuyor’’ diyen İkram Göktaş, “Hedeflere ulaşmak için belli projeleri hayata geçireceğiz, çalışmalarımız bütün hızıyla sürüyor. Bu noktada belirlediğimiz stratejik hedeflerden biri de Vakıf Katılım’ın, Türkiye’nin Milli Altın Bankası olması… Geçtiğimiz yıl attığımız ilk adımlarda bu alanda önemli bir mesafe kat ettik. Bunun yanında yurt içi piyasanın yanı sıra uluslararası piyasalardaki işlem hacmimizi de genişletmemize olanak tanıyacak çalışmaları büyük bir hızla devam ettirmekteyiz. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin ‘Milli Altın Bankası’ olma hedefine doğru, önemli adımlar atmayı planlıyoruz’’ şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Yeni Akit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir