İslam İşbirliği Teşkilatı 50. Yılına Girdi
İslam İşbirliği Teşkilatı Nedir ?
Kuruluş gerekçesi Kudüs ve Filistin olan İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT), Mescid-i Aksa’ nın 21 Ağustos 1969’da Avustralyalı radikal bir Yahudi tarafından kundaklanmasıyla “İslam Konferansı Örgütü” ismiyle kurulmuştur.
İİT teşkilatının künyesinde yer alan bilgiye göre ise teşkilatın amacı üye devletler arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirme ve islam dünyasının hak ve çıkarlarını korumak için kurulmuştur. İİT teşkilatı 21 Ağustosta gerçekleşen olaydan hemen sonra 25 Eylül 1969 tarihinde kurulmuş ve merkezleri Cidde, Suudi Arabistan ülkelerinde yer almaktadır. Hali hazırda 57 ülkesi bulunan teşkilatta Suriye’nin üyeliği ise askıdadır. Türkiye kuruluşundan itibaren teşkilata üyedir ve daimi temsilciliğimiz ise Cidde’de açılmıştır. Örgütün ismi gerçekleştirilen bir Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) olarak değiştirilmiştir.
Teşkilat’ ta 5 gözlemci üye ülke bulunur bunlar:
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs Türk Devleti adıyla)
- Bosna-Hersek
- Orta Afrika Cumhuriyeti
- Rusya
- Tayland
İslam zirvesi her üç yılda bir üye ülkelerin birinde toplanıp gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ise Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla 6. Olağanüstü Zirve 13 Aralık 2017, 7. Olağanüstü Zirve 18 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’da düzenlendi. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatında 4 daimi komite bulunmaktadır. Bunlar:
- Kudüs Komitesi (Fas Kralı başkanlık etmekte)
- Enformasyon ve Kültürel İşler Daimi Komitesi (COMIAC) (Senegal Cumhurbaşkanı başkanlık etmektedir)
- Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (COMCEC-İSEDAK) (Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlık etmektedir)
- Bilim ve Teknolojik İşbirliği Komitesi (COMSTECH) (Pakistan Cumhurbaşkanı başkanlık etmektedir)
14. İslam Zirvesi
Toplantı ‘Mekke-i Mükerreme Zirvesi: El Ele Geleceğe” temasıyla düzenlenmiş ve ülkemiz 29 Mayısta Sayın Dışişleri Bakanımızın başkanlığındaki heyetle toplantıya katılım sağlamıştır.
Kaynak: T.C. Dışişleri Bakanlığı resmi sitesi