İslami Fintech ‘Küresel Bir Fenomen’ Haline Geliyor
İslami finansal teknoloji firmaları, küresel İslami finans endüstrisinde merkezin yerini değiştiriyorlar
Bu yazıda, İngiltere merkezli dijital finans danışmanlık firması Elipses Group Ltd tarafından, bağımsız bir İslami finans ve fintech uygulayıcısı grubu olan İngiltere Islamic FinTech Panel ile birlikte yayınlanan Global Islamic Fintech Report 2019’un temel bulgularından bazıları ele alınmaktadır. Bu rapor, sektöre dair yapılan araştırmalar arasında İslami fintech endüstrisi hakkında üçüncü yıllık rapor olma özelliğini taşıyor. Diğer iki çalışma ise 2017 yılında İslami iş portalı IFN tarafından yapılan Islamic FinTech Landscape ve 2018 yılında İslami danışmanlık şirketi olan DinarStandard tarafından yapılan Islamic FinTech Report şeklindedir.
Yeni rapor, son üç yıldır dijital ekonominin İslam ekonomileri ve özellikle de İslami finans tarafından uyarlandığını ve inovasyonun gerçekleştiği sektörde yeni bir finansal teknoloji segmentinin gelişmesine yol açtığını kaydediyor.
İngiltere İslami FinTech Panel başkanı Harris Irfan, “Finansal teknolojideki son gelişmeler, elektronik para kurumlarında büyük bir artışa yol açtı” diyor. “Bu nedenle İslami fintech firmalarının İslami finans endüstrisindeki bir sonraki büyüme dalgasını temsil etmesi kaçınılmazdır.” diye ekliyor. Çalışma, yarısı fintech firmaları ve diğerleri kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar ile danışmanlıklar, finans kurumları ve yatırımcılar olmak üzere dünya çapında 180 şirket tarafından yanıtlanan anket sonuçlarına dayanıyor ve katılımcılar arasında İngiltere, Orta Doğu, Avrupa, Güneydoğu Asya, Kuzey Amerika’da bulunuyor.
Şu anda, İslami fintech firmalarının çoğu, mali eşitsizlik, dışlama, yetersiz hizmet veya kötü müşteri deneyimindeki zorlukları çözmek için bir araya gelerek, 1.8 milyarlık bir fırsatla karşı karşıya olmakla beraber büyümekte olduklarını da ortaya koydu. Bu firmaların büyük bir kısmı hâlâ düzenleyici onayı ve Şer’i uyum sertifikası alma sürecinde. Ancak rapor, aynı zamanda ilerlemenin hızlı olduğunu ortaya koyarak 2019’un finansal istihbarat ve yatırım platformu IslamicMarkets.com, çevrimiçi helal yatırım platformu Wahed Invest ve emlak kitle fonlaması platformları ile İslami fintech firmaları için bir kilometre taşı yılı olduğunu kaydetti. Yenilik açısından, Endonezya’daki İslami mikrofinans fintech firması Blossom Finance akıllı sukuk ihraç etmeye başlarken, geleneksel İslami bankalar Meem, ila Bank, CDB Now, Insha ve Liv Bank gibi dijital bankalarla ortaklık kurmaya veya kendilerini yenilemeye başladı.
Rapordaki diğer bulgular İslami fintech sektöründeki algılanan büyüme alanlarını içeriyor. 2020 için beklenen ilk beş büyüme sektörü, P2P ve Kitlesel fonlama, challenger bankacılığı, blockchain, robo-danışma ve dijital kişisel finans yönetiminin yanı sıra çevrimiçi ve kitlesel kredilerdir.
Bununla birlikte, çoğu İslami fintech firması, sermayeye erişim eksikliğini büyümenin önündeki en büyük engel olarak tanımlayor. İslami fintech firmalarının yaklaşık yüzde 70’i, 2020’de ortalama 7 milyon dolarlık bir büyüklükle hisse senedi fonu artırma arayışında olacak.
Düzenleme ve sertifikasyon açısından, İslami fintech firmalarının yüzde 85’i doğrudan ya da dolaylı olarak düzenlenmiş statüye sahip olmuştur ya da yakın gelecekte bir şekilde düzenlenmesini beklemektedir. İslami fintech firmalarının yaklaşık yüzde 76’sı Şer’i sertifikasyona sahiptir.
Rapora göre, İslami fintech firmalarının pazar katılımının tercih edilen yöntemi, 2020’de daha fazla kurumun girmesinin beklendiği ortaklıklardır. Ortaklıklar, İslami fintech firmaları için önemli büyüme stratejisidir. Coğrafi olarak, Müslüman Güneydoğu Asya ülkelerinin 2020’de İslami fintech için en yüksek büyüme potansiyelini sağlaması bekleniyor, özellikle Endonezya ilgi odağı haline geliyor. Bir sonraki en güçlü büyüme bölgeleri Orta Doğu ve İngiltere’dir.
Elipses Grubu kurucu ortak ve müdürü Abdul Haseeb Basit, “Nihayetinde, tüm bu İslami fintech inovasyonunun kazananı, hem şimdi daha fazla seçeneğe sahip olan mevcut tüketici hem de Müslüman dünyasında daha önce hizmet ulaşmamış olan tüketici olmalıdır.” diyor. “Belki de en cesaret verici yanı, bu gelişmeler Güneydoğu Asya, Orta Doğu, Avrupa ve Kuzey Amerika’yı kapsıyor. İslami fintech gerçekten küresel bir fenomendir.”diye ekliyor.
Kaynak: Islamic Microfinance News