FİNANS

“İstanbul’da Bir Hikaye Yaratmak İstiyoruz”

”Türkiye’de dinamik bir iş ortamı var. Türkiye’nin  yeniliklere adapte olma konusunda başarılı olduğunu söyleyebilirim”

19-20 Kasım tarihlerinde leventte gerçekleşen 4. Sermaye Piyasaları Birliği Kongresi sona erdi. Kongre’nin ilk gününde ilk panelin başlığı Finans Merkezine Dönüşümün Hikayesi idi. Bu panelde T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nde İstanbul Finans Merkezi Daire Başkanlığı yapan Dr. Serkan Yüksel önemli açıklamalar yaptı. Yaptığı açıklamada finans merkezlerinin farklı kuruluşların buluştuğu ve yeni ufukların açıldığı yerler olduğunu söyledi. Yüksel “İstanbul’da finans alanında bir hikaye yaratmak istiyoruz. Dolayısıyla hedefimiz için yeni ufuklar açmamız gerekiyor. Biraz geriden geliyoruz diğer finans merkezlerine göre. Bu proje için 2009 yılında yola çıktık. Finansal teknoloji çok yeni  kavram. Bu konuda avantajlı olduğumuzu düşünüyorum. G20 ülkeleri arasında 17. Sıradayız. Türkiye’de dinamik bir iş ortamı var. Türkiye’nin yeniliklere adapte olma konusunda başarılı olduğunu söyleyebilirim “dedi.

İstanbul Finans Merkezini  oluşturma yolunda olduklarını ve projeyi 2022 yılında tamamlamayı hedeflediklerini, her şehrin finans merkezi açısından belli başlı özelliklere sahip olduğunu ve İstanbul’un sahip olduğu en önemli özelliklerinin rekabet gücü ve değerleri olduğunu söyledi.İstanbul’da finans alanında bir hikaye yaratmak istediklerini vurgulayan Yüksel, “Dolayısıyla hedefimiz için yeni ufuklar açmamız gerekiyor. Biraz geriden geliyoruz diğer finans merkezlerine göre. Bu proje için 2009 yılında yola çıktık. Finansal teknoloji çok yeni bir kavram. Bu konuda avantajlı olduğumuzu düşünüyorum. G20 ülkeleri arasında 17. sıradayız. Türkiye’de dinamik bir iş ortamı var. Türkiye’nin yeniliklere adapte olma konusunda başarılı olduğunu söyleyebilirim ” ifadelerine yer verdi.

Yüksel, nüfusun yüzde 80’inin 35 yaşın altında olduğunu belirterek “İstanbul için yaş ortalaması 31. Yeni teknolojilere adaptasyon konusunda avantajlarımız var. Daha iyi bir teknoloji kullanımı istiyoruz. Fintech çalışmalarımıza da başlayacağız. İslami finans denildiğinde sadece İslami ülkeleri kastedilmemeli. Bu konuda terminolojide değişmeli. Katılım finansmanı denilmesi daha doğru. Malezya’da İslami finans fonlarının yüzde 30’u Çin’e ait mesela. İstanbul’da katılım bankacılığı konusunda kültürel miras var” açıklamalarına yer verdi.

Ayrıca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Başkan Vekili Şule Topçu Kılıç da Türkiye’nin tasarruf anlamında gelişmekte olan ülkeler arasında geri seviyelerde bulunduğuna dikkat çekti “Malezya, ‘kendimize kendi yarattığımız kaynaklarla büyüyen bir ülke olma modelini seçtik’ dedi. Aslında Türkiye’nin önünde de bunun için çok güzel bir potansiyel var” dedi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir