Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak ile Özel Röportaj
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak hocamızla, Genel Yayın Yönetmenimiz Recep Almalı’nın takipçilerimiz için gerçekleştirdiği röportajı istifadenize sunarız…
İslam ekonomisi, üniversitemizin belirlediği stratejik gelişme alanlarından biridir. Diğeri ise helal gıda. Dolayısıyla üniversitemiz helal kazanç ve helal lokma prensibi çerçevesinde öğrenciler, sektör temsilcileri ve diğer paydaşlarımıza yönelik yürüttüğü projelere büyük önem veriyor. Bu anlayışın bir sonucu olarak İslam iktisadı alanında iki dilde lisans, üç dilde ise yüksek lisans ve doktora programına sahip dünyadaki tek üniversitedir. İslam iktisadı ve finansı bölümü Türkiye’de oldukça yeni bir program olmasına karşın birçok ülkede en az kırk yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Gelecek vaat eden bir bölüm olduğunu düşünüyoruz ve bu programa özel önem veriyoruz. Alanında uzman ve tanınmış akademik kadromuz ile gerçekleştirdiğimiz etkinlikler bunun en açık delilleridir. İstihdam ve iş bulma imkânları açısından da diğer programlara göre daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Özellikle katılım bankacılığının gelişmesine paralel olarak bu alanda ihtiyaç duyulan nitelikli personel talebi giderek artıyor. Ayrıca bu bölüm mezunlarının aldığı eğitim, diğer bölümlerimizin aldığına oldukça yakın olduğu için İktisat, İşletme ile Uluslararası Ticaret gibi bölüm mezunlarımızın imkânlarına sahipler.
Akademik çalışmaların sonu olmaz, araştırdıkça yeni konular ortaya çıkar. Kaldı ki, Türkiye bu işin henüz başında sayılır. Öncelikle uluslararası düzeyde şimdiye kadar yapılan çalışmaları iyi analiz edip Türkiye’ye uyarlanması için projeler üretilmesi gerekiyor. Bu konuda maalesef diğer kurumların yaklaşımı oldukça korumacı ve yeniliğe açık değil. Üstelik bu alan üniversitenin tek başına geliştirebileceği bir alan değil. Paydaşların da aynı gayret ve anlayışta olmasına ihtiyaç var. Biraz da el yordamıyla herkes kendi çapında bir şeyler yapmaya çalışıyor. Enerjimizi belirli bir hedefe yöneltip, aynı faaliyetleri tekrara düşmeden ve iş bölümü yapılarak koordineli bir şekilde hareket edebilirsek daha hızlı yol alabiliriz diye düşünüyorum.
Sayın Cumhur Başkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın bu söyleminin Türkiye’de İslam iktisadı ve finansı açısından bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum. Bu söylem ayrıca bize de gurur ve büyük bir motivasyon sağlamış, konunun Türkiye gündemine taşınmasına vesile olmuştur. İslam iktisadının reel ekonomiye dayalı, spekülatif kazançları dışlayan ve insani olduğu bilinen bir gerçektir. Üniversite olarak bize düşen ise bu söylemin akademik gerekçelerini ortaya koyarak kamuoyunun aydınlatılmasına sağlamaktır.
Sabri Orman hocamızın vefatı hem İslam iktisadı, hem üniversitemiz hem de akademik camia için büyük bir kayıp oldu. Kendisi bir yıldır fakültemizde çalışıyor ve İslam iktisadı ve finansı lisansüstü programlarında ders veriyordu. Son ana kadar da ders ve sınavlarını yürüttü. Hatta kongre taslağında oturum başkanları arasında yer alıyordu. Ahmet Tabakoğlu hocamız ile aynı odayı paylaşması da Türkiye’de İslam iktisadının gelişiminde tarihi bir duruma tanıklık etmemize vesile oldu zira asistanlıkta da aynı odayı kullanmışlar.
Sabri Orman hocamızın bir süredir düçar olduğu hastalığa yönelik yürütülen tedavinin başarılı olması, kendisiyle daha uzun süre beraber olacağımız beklentisini oluşturmuştu. Bu nedenle kısa sürede açıkçası kendisinden tam olarak istifade edemedik. Fakültemize her geldiğinde mutlaka telefonla bilgi verir veya vakti müsaitse odama uğrayarak kahve içerdik. Üniversite öğrenciliğimiz döneminde 1991 yılında İlim Yayma Cemiyeti’nde aldığımız İslam iktisadı derslerinde tanışmıştık. Kendisine bu derste aldığım notları gösterdiğimde duygulanmıştı. İslam iktisadının Türkiye’de son yıllarda gösterdiği performansın çok iyi olduğunu ifade ederdi. İslam iktisadı alanında davet edildiği programlara vakti müsaitse mutlaka katılır ve her zaman motive edici konuşmalar yapardı. Tevazu sahibi, kibar ve duruşu olan bir akademisyendi. Sabahattin Zaim hocamızdan sonra bu alanda Türkiye’nin en büyük kaybı olarak görüyorum. Allah mekânını cennet eylesin…
Sezai Karakoç, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Diriliş Yayınları
Gazali, Adalet ve Sosyal Adalet, Sabri Orman, İktisat Yayınları
İslam İktisat Düşüncesi ve Tarihi, Cengiz Kallek, Klasik Yayınları
Gazali’nin İktisat Felsefesi, Sabri Orman, İnsan Yayınları
Sosyal Servet, Cengiz Kallek, Klasik Yayınları
Bu güzel röportaj için çok teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar…