SPK Başkanı Gönül’den Halka Arz Değerlendirmesi

Piyasanın Değişen Dinamikleri ve Halka Arzlardaki Trendler

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Kurulun önündeki halka arz dosya sayısının yaklaşık 100 olduğunu belirtirken, “100 başvuru olması, gelecek sene 100 halka arzın onaylanacağı anlamına gelmez. Bu yılı yaklaşık 50 halka arzla tamamlayabiliriz ve gelecek yıl talebe bağlı olarak değerlendirme yaparız” şeklinde konuştu.

Mevduata olan talebin azalması durumunda halka arzların yavaşlayabileceğini ifade eden Gönül, “İnsanlar paralarını değerlendirmek için farklı enstrümanlara yöneliyorlar. Ancak mevduat faizleri artarsa, borsadan çıkış olursa halka arzlara olan ilgi de azalabilir. Bu bir beklenti değil, ancak piyasayı düzenlerken her türlü duruma hazır olmalıyız” dedi.

Gönül, masalarında 100’e yakın halka arz başvurusu bulunduğunu belirterek, “Firmalar, bu başvurularını hızlı bir şekilde gerçekleştirmek istiyorlar. Ancak halka arz yaparken sadece dosyanın tamamlanmasına değil, aynı zamanda firmanın şartlarına ve piyasanın talebi karşılayıp karşılayamayacağına da dikkat ediyoruz. Bazen halka arzları yavaşlatmak gerekebilir” diye konuştu.

Gönül, halka arzın büyüklüğünün kendileri için önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, “En büyük halka arzlardan biri 6,8 milyar lira ile gerçekleşti. Ancak bekleyen daha büyük halka arzlar da var. Küçük arzlarda talep sorunu yaşamıyoruz, ancak büyüklerde bu durumu dikkatlice gözlemlememiz gerekiyor” dedi.

Halka arzlardaki artışın Türkiye’de yeni bir trendi beraberinde getirdiğini ifade eden Gönül, borsa yatırımcısı olmayan birçok kişinin, halka arz edilen şirketlere sadece bu şirketlere yönelmesi konusunda uyarılarda bulundu. “Her hissenin tavan yapacağına dair bir garanti yok. Her sektörün bir de satıcısı var” diyen Gönül, yatırımcıları profesyonel bir bakış açısıyla konuya yaklaşmaya çağırdı.

SPK’nın halka arz edilen şirketlerin sektörlerini belirleme lüksünün olmadığını belirten Gönül, “Gelen şirketin yapısına bakarız, hikayesi ve ileriye dönük umudu var mı, gerekli şartları karşılıyor mu, ona göre değerlendirme yaparız” dedi. Gönül, SPK’nın ilerleyen süreçte onay süreçlerinde temkinli bir tutum benimsemeye devam edeceğini vurguladı.

Türkiye’deki borsa eğilimi, temel yatırım bilgisine sahip olmayan binlerce kişinin bu alana ilgisini çekerken, SPK’ye gelen şikayetlerin de arttığını söyleyen Gönül, yatırımcıları haber akışına, teknik ve temel analizlere bakmaya teşvik etti. Ayrıca, sosyal medyada oluşturulan algılara karşı temkinli olunması gerektiğini belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir