SRI Yatırım ve İslami Finans: Madalyonun İki Yüzü
Toplum ve çevre ile ilgili ortak kaygılar üzerine kurulu ‘etik köprü’
SRI, (sürdürülebilir, sosyal olarak bilinçli, “yeşil” veya etik yatırım olarak da bilinen sosyal açıdan sorumlu yatırım veya sosyal yatırım) taraftarlar tarafından olumlu olarak kabul edilen sosyal değişimi sağlamak için hem finansal getiriyi hem de sosyal / çevresel yararı göz önünde bulunduran bir yatırım şeklidir.
Chartered Financial Analyst (CFA) Enstitüsü’nden gelen bir rapora göre, sürdürülebilir, Sosyal Açıdan Sorumlu Yatırım (SRI) ve İslami finans alakasız görünebilir, ancak ikisi aynı madalyonun iki yüzü gibidir. Temel benzerlikleri paylaşıyorlar ve ortaya çıkan eğilimler finansal hizmet sağlayıcılarının her iki yaklaşımın kriterlerini karşılayan ürünler yaratmasına izin verebilir.
Rapor, Pakistan’ın bağımsız denetim firması denetçisi Denetim Gözetim Kurulu CEO’su Usman Hyatt tarafından hazırlanmıştır. Yetkili, SRI ve İslami finansın, farklı kültürel koşullarda ve ayrı tarihsel dönemlerde gelişmesine rağmen, yönetim ve sosyal sorumluluk konusunda etik hususlara odaklandığını belirtti. Raporda, “İslami finans ile SRI yatırımları arasında etik bir köprü var” dedi. “Tarihsel bir bağın yanı sıra toplum ve çevre ile ilgili ortak bir kaygı üzerine inşa edilmiştir.”
İslami finans, finansın amacı ve yapısı ile ilgili İslami yasaklara uymalı ve yasaklanmış alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin finansmanından kaçınmalıdır. Örneğin, alkol tüketimi İslam tarafından yasaklandığından, İslami finans bir bira fabrikasını finanse etmek için kullanılamaz.
Ayrıca pornografi veya kumarla ilgili işletmelere finansman sağlayamaz. Ayrıca İslam’ın riba (riskli borç verme) ve aşırı gharar (risk satışı ) yasaklarına uyması gerekir , bu da paranın geleneksel tahvil ürünleri veya geleneksel türev ürünler için kullanılamayacağı anlamına gelir. Bu nedenle, geleneksel bankacılık, sigorta, bira fabrikaları, kumarhaneler ve yetişkin eğlencesi sağlayıcıları finansman kapsamı dışında tutulur.
SRI yatırımı ve Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) yatırımı tahvil veya türev ürünleri yasaklamasa da Hyatt, iki farklı finansman şekli arasındaki etik bağlantılardan bahsetti. Örneğin, İslami finansın bazı yasakları, SRI yatırımcıları tarafından yaygın olarak kullanılan olumsuz tarama yaklaşımıyla tutarlıdır.
Ayrıca, hem İslami yasakları karşılayan hem de ESG düşüncelerini dikkate alan teklifler oluşturabilen finansal hizmetler sağlayıcıları olduğunu söyledi. Örneğin, cumhuriyet başkentleri Amana Yatırım Fonları , hem İslami hem de sürdürülebilir özellikler sergileyen şirketler arıyor. Fon sağlayıcıya göre, Amana Gelir ve Büyüme Fonları için yatırım süreci “ESG düşüncelerini İslami prensipler ve finansal analiz ile birleştirerek bir menkul kıymetin her fon için uygunluğunu bütünsel olarak gözden geçiriyor.”
Hyatt, İslami finans ile güçlü bir şekilde ilişkili olan bir fikrin, finansörlerin ve finanse edilenlerin ticari sonuçlar veya bir varlığın mülkiyeti ile ilişkili riskleri üstlenmeleri gerektiğini söyledi. Riskin sigorta yoluyla yönetilmesi gerektiğinde, bunun karşılıklı bir risk paylaşım düzenlemesi yoluyla yapılması gerektiğini söyledi.
“Finans sektörünün aşırılıklarını suçlayan 2008 küresel mali krizinden bu yana, İslami finans birçoklarının finans sektöründen duymak istedikleri şeyleri söylüyor.” diyen Hyatt, “Finans, mal ve hizmetlerin üretildiği reel ekonominin ustası değil, hizmetkârı olmalı” şeklinde ekledi.
Rapora göre, İslami finansta en yaygın olarak kullanılan ESG yöntemi dışlayıcı taramadır. Bankacılık, sermaye piyasaları, sigorta ve mikrofinans dahil olmak üzere tüm segmentlerdeki İslami finans alanındaki tüm kurumlar, müşteri kuruluşunun birincil işi ile ilgili dışlayıcı tarama uygulamalıdır.
Dışlayıcı tarama (veya negatif tarama), bir yatırım evreninden veya stratejisinden belirli varlıkların taranması işlemidir. İslami finansta dışlayıcı tarama, oranların nasıl tanımlandığı ve hesaplandığına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, tarama sağlayıcılar ve yargı bölgeleri arasında büyük ölçüde tutarlıdır. Tütün tüketimi İslam tarafından yasaklanmadığı için SRI ve İslami Finans’ın birleşmediği nokta tütün ile alakalı yatırımlardır. Bununla birlikte, tütün, büyük olasılıkla insanların sağlığı üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle modern İslami finansta zorunlu ret listesine dahil edilmiştir.
Raporda, “Tütün örneği gösteriyor ki, İslami dışlayıcı tarama ESG hususunda gelişme göstermeye devam edebilir.” dedi. “Zorunlu şartlar yerine getirildikten sonra, gönüllü seçenekler başlar. İşletme daha sonra sınıfının en alternatifin seçilmesi veya ESG entegrasyonu gibi diğer ESG yöntemlerini nasıl ve ne ölçüde uygulayacağına karar verir.”
Kaynak: Chief Investment Officer