Sümeyye Aksoy: Helal Gıda
Sümeyye Aksoy’un kaleme aldığı Helal Gıda konulu işte o yazı:
Helal Gıda günümüzde sıkça karşı karşıya geldiğimiz bir kavram ‘Peki Helal Gıda Nedir?’ dediğimizde akıllara neler geliyor? En basit anlamda domuz eti ve domuz hayvanından elde edilen çeşitli yiyecekler örneğin jambon vb. ürünler ama tabi ki sadece domuz ve onun envanteri olan yiyecekler değil tüketimimizde dikkat etmemiz gereken pek çok dini kural bulunmaktadır. Örneğin; pençeli ve yırtıcı hayvanların eti haramdır nedeni doğrultusunda idrak neticesinde incelediğimizde insanın yemiş olduğu yiyecekler bütün vücuduna ve hücrelerine besin ve enerji olarak etki etmektedir ve kişi bir nevi yediği yiyeceğin tesiriyatı içerisinde kalmaktadır. Buna örnek olarak balta girmemiş ormanlarda, teknolojiyle tanışmamış veya teknolojiyi keşfedememiş olan kabileler de yedikleri yiyeceklerin ruhunu kendilerini aldıkları inancı örnek verilebilir. Burada ki kabilelerin aslında anlatmak istediği yırtıcı bir hayvanın etini yersen onun gücünü alır ve onun gibi güçlü ve yırtıcı olabilirsin düşüncesidir. Belki bu düşüncenin önüne geçerek bir dur noktasına gelinilmesi belki de bilinmeyen müphem bir sır neticesinde Müslümanlara haram kılınmıştır. Haram içeceklerden olan alkol nasıl haramsa bir o kadar yiyeceklerin içerisinde az miktarda alkol olması da haramdır. Aynı zamanda dana ve tavuk gibi günlük hayatta çokça tükettiğimiz kırmızı ve beyaz et tüketimlerimizde bu hayvanların kesiminin de islamî usûllere uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Elbette eskiden yaşanılan tarım dönemi ekonomisinde olduğu gibi her insan tüketeceği ürünün üretimini kendi evinde gerçekleştirmemektedir fakat bilinçli tüketici talepleri doğrultusunda günümüzde bu ihtiyacı karşılamaya yönelik adımlar atılmaktadır. Bu adımlar helal ürünün sadece dini bir olgu olarak kalamayacağının işretidir ki islam dini teorik değil uygulamalı bir dindir bundan dolayı helal gıda ticari bir sıfat olarak kullanılmaya başlanılmıştır.
Özellikle bir ayet vardır ki akıllara birçok konuyu ve hâli getirmektedir bu ayet ;
‘Bunlar Haktan yüz çevirdiklerinde iş başına geçti mi dünyada fesat çıkarmak, ekini ve nesli yok etmek için koşturur durur. Allah ise bozgunculuğu sevmez.’ (Bakara 205.ayet) Bazı alimler Firavunların kendisine biat edilmesi doğrultusunda kavimlerini aptallaştırdıkları kanaatindedir. Peki bu aptallık nasıl sağlanabilir? sorusu akıllara geliyor. Bu ayet tefsirinde iş başına geçen ve haktan yüz çevirenlerin dünyada fesat çıkarmak için yani Allah’ın koyduğu düzene karşı gelerek nizam-ı alemi bozmak için ekinleri ve nesilleri yok edeceğine dair işaretlerde bulunuyor ve buradaki ‘ekin’ bizleri en alakadar eden bölüm diyebiliriz. Genetiği değiştirilmiş ürünler (GDO), katkı maddeli ürünler, tek kullanımlık yüksek mahsül verdiği için kullanılan tohumlar vb. pek çok endüstriyel değiştirilmiş tarım argümanı sayılabilir. Bizim asli görevimiz farkındalık yaratarak helal gıdaya olan talebi arttırmak ve bu şekilde üreticileri, fabrikatörleri vb. birçok üretim ve tedarik zincirini bu hassasiyetlerimize dikkat eder hale getirmek suretiyle talep doğrultusunda arzın değişime uğramasını sağlamaktır ki bu bizim yüzyılımız olan 21.yy da başarılması çok zor bir kademe olarak görülmemelidir. Sonuç itibariyle sosyal sorumluluk için üretim oluşturulmaya başlanıldığı bir pazarlama çağına girmiş bulunmaktayız. Bu nedenle kurumsal ve bireysel sosyal sorumluluk altında bu farkındalığı toplumumuza ve öncelikli olarak kendimize kazandırarak en büyük sosyal sorumluluğun sağlıklı ve bilinçli nesillerin yeryüzündeki varlığının korunması doğrultusunda bu ürünlerin kullanımına engel olabiliriz.
Ülkemiz açısından ilerleme aşamalarına göz attığımız da helal gıda üzerindeki ilk resmi işlemler Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği aracılığıyla 4 Temmuz 2011 yılı itibariyle belgelendirilmeye başlanılmıştır. Bunun dışında GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği ) ve HEDEM (Helal Gıda Denetim ve Sertifikalandırma Derneği) gibi bazı özel kuruluşlarda helal gıda sertifikası vermekte olup helal gıda sertfikası alan firmaların listesi internet siteleri ve uygulamalar üzerinde yayınlamaktadır.