FİNANS

Sürdürülebilir Finans & İslami Finans

Sosyal sorumluluk yatırımları (SRI) kapsamında değerlendirilen Sürdürülebilir Finans ve İslami finans benzer kökleri ve beklentileri paylaşmaktadır. Her ikisinde de ortak olan, yönetim ve toplumsal değer yaratan finansı ön plana çıkaran etik bir dayanaktır

CFA Enstitüsü’nün yeni araştırması “Sürdürülebilir, Sorumlu ve Etki Yatırımı ve İslami Finans” temel kavramlarını ve paylaşılan tarihsel bağlantılarını keşfederek disiplinler arasındaki etik boşluğu kapatmayı umuyor.

SRI yatırımı, 1970’lerde İslami finans yayılmaya başlamadan önce gelişim gösterdi. Modern İslami finansın bir parçası ve parseli haline gelen dışlayıcı tarama ve karşılıklılık gibi bazı temel uygulamalar ve yapılar oluşturdu. İslami finans, SRI yatırımının geliştirdiği yöntemleri bilinçli bir şekilde inceledi ve kullandı.

Gerçekten de, SRI yatırımının, inovasyon ile, İslami finans tarafından benimsenmesi arasındaki zaman azalıyor gibi görünüyor. Başlıca 400 büyük ABD şirketinden oluşan Domini Sosyal Endeksi, 1990 yılında piyasaya sürüldü. 1999 yılında Dow Jones İslami Pazar Endeksi açıldı. Dünya Bankası 2008 yılında ilk yeşil tahvili satışa çıkardı.

On yıldan az bir süre sonra, İslami bir finansal ürün olarak bilinen ilk yeşil Sukuk ihraç edildi. İlk sosyal etki bağı 2010 yılında başlatıldı ve ilk SRI Sukuk 2015 yılında bunu takip etti.

Sürdürülebilir Finans ve İslami Finans Arasındaki Farklılıklar

Yakınlıklarına rağmen, İslami finans ve SRI arasında önemli farklılıklar vardır. İslami finans SRI yatırımına göre önemli ölçüde dar kapsamlıdır.

Buna ek olarak, İslami finansın endişeleri finans amacının ötesinde – örneğin alkol, tütün ve kumarın dışlanması – finansmanın kendi yapısına, örneğin, “riba” (faizli borç verme) ve aşırı “gharar” (risk ticareti) aleyhine yasaklar.

Bu nedenle, yatırımlar hem İslami hem de SRI olarak nitelendirilebilse de, gelişmiş ülkelerdeki çoğu SRI hizmetinin İslami kriterleri karşılaması pek olası değildir. Çünkü SRI çoğunlukla İslami yasaklarla ilgilenmemektedir, yani faizle borç para vermek ve risk ticareti SRI için kaçınılması gereken alanlar değildir.

Ayrıca, Şer’i yatırımların hepsi sorumlu yatırımlarla örtüşmemektedir. Örneğin, madencilik gibi, maden kaynaklarına önemli miktarda İslami yatırım yapılmaktadır.

Geleceği Şekillendirmek

Bununla birlikte, son zamanlarda gelişmiş SRI kriterlerini karşılayan birkaç yenilikçi Sukuk piyasaya sürülmüştür. Örneğin, 2017 yılında Malezya’da bir güneş enerjisi santralini finanse etmek için 59 milyon dolar toplayan yeşil bir Sukuk ihraç edildi. Konu, Oslo’daki Uluslararası İklim ve Çevre Araştırmaları Merkezi (Cicero) tarafından “koyu yeşil” derecelendirildi. (Cicero üç yeşil derecelendirme tonu atfeder. Koyu yeşil en yüksek derecelendirmedir ve yalnızca rüzgar enerjisi gibi uzun vadede karbon emisyonlarını düşürecek girişimlere verilir.)

5.000 finansal olmayan şirketi inceleyen İslami finans ve SRI analizi, yararlı sinerjilerin gerçekten var olduğunu göstermektedir.

Şer’i şirketler, Şer’i olmayan şirketlerden ortalama yüzde 6 daha yüksek SRI puanlarına sahiptir. Finansal olmayan şirketler için fark yüzde 10’dur. Genel olarak, ortalama Şer’i firmalar, uyumsuz olanlardan yüzde 10,2 daha yüksek SRI puanlarına sahiptir.

Demografik Artış

Y kuşağı özellikle SRI için hevesli savunuculardır: Deloitte tarafından yapılan yakın tarihli bir ankette,% bin daha fazla katılımcı “toplumu iyileştirmek” i “kâr yaratmak” tan daha önemli olarak belirtmiştir.

 

Kaynak: Gulf News

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir