“Konvansiyonel Finanstan İslami Finansa Geçişin Kazançları” Üzerine Konferans

İslam Kalkınma Bankası (IsDB) İslam Ekonomisi, Bankacılık ve Finans Ödülü’nü kazanan Profesör Dr. Mabid Al-Jarhi, gelenekselden İslami Finans’a geçmenin kazanımları üzerine bir konferans verdi

Konferans, IsDB Ödül Kazananları’nın İslam Ekonomisi ve Finansı alanındaki başlıca güncel konular üzerine konferanslar verdiği yıllık bir dizinin bir parçası olarak İslam Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (IRTI) tarafından düzenlendi.

Prof. Dr. Al-Jarhi, 12 Aralık 2019’da Cidde, Suudi Arabistan’daki IsDB Genel Merkezinde ‘Search Models, Samuelson-Friedman’s & Hosios’ Inefficiencies and Islamic Finance’ başlıklı bir konferans verdi. Dr. Al-Jarhi, ana akım ekonomisi olarak bilinen neoklasik iktisadın birçok sınırlaması olduğunu ve bu nedenle ekonomistlerin zayıf yönleri tespit ederek alternatif çerçeveler önerebilmeleri gerektiğini, İslam Ekonomisinin ilkelerinin de tam olarak bu çerçeveyi sağladığını savunuyor.

Prof. Dr. Al Jarhi ayrıca, “Borç vermede uygulanan pozitif faiz verimsizliğe yol açıyor. Çünkü bu durumda para, gerçek kaynakların yerini alır, bu da kaynakların verimsiz bir biçimde dağıtılması sonucunu doğurur. Ne var ki, para üzerine uygulanan faizin yasaklanması İslami finans açısından yeterli değildir. Ticaret yoluyla finansman (ödemesi ertelenmiş satış gibi), ticari ortak arayışından kaynaklanan başka tür bir verimsizliğin giderilmesine katkıda bulunur. Birlikte, faizle ticaretin yasaklanması ve ticaretin finanse edilmesi, kaynakların ekonomiye tahsis edilmesini iyileştirir.” şeklinde açıklamada bulundu.

İzleyicilerden gelen soruları ele alan Prof. Dr. Al-Jarhi, uygun bir İslami finans sistemine sahip olmak için yapılacak çok şey olduğu konusunda uyararak “Özkaynak finansmanının ortaklığından kaynaklanan diğer verimsizlik türlerini ele almak için uygun düzenlemeler ve yönetişim gereklidir.” dedi.

Ekonomist Dr. Al-Jarhi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde İktisat ve Finans Profesörü olarak ders vermekte ve ASBÜ-Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULIFAM) Genel Koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmektedir. Kırk yıldan uzun bir süredir devam eden kariyerinde İslam Ekonomisine yaptığı muazzam katkıları nedeniyle 2019 IsDB İslam Ekonomisi, Bankacılık ve Finans Ödülü’nü aldı.

 

Kaynak: Zawya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir